2. 2022年度のニュース一覧
  3. 【注意喚起】Teams会議録画が自動削除される可能性があります / Teams meeting recordings might be automatically deleted

先日、Microsoft側のポリシー変更により、Teams会議録画に60日の有効期限が設定され、60日を経過した録画ファイルは自動的に削除される仕様となりました。
 本学としては、意図しないポリシー変更のため、2022年4月27日に管理者側でポリシーを切り戻し、2022年4月28日現在、有効期限の付与はオフになっています。

したがいまして、本日以降のレコーディングにつきましては、従来から変わりなく、無期限保存の設定となっており、利用者の皆様にご注意いただく必要はありません。

しかしながら、当該ポリシーの修正は、ポリシーが変更されていた3月~4月27日の間に録画された動画には遡及適用されないため、レコーディングから60日後に削除される可能性があります。
 Microsoft側に問い合わせたところ、2022年3月~4月の間に、順次ポリシーの変更を展開しているとのことで、具体的にいつから本学環境にポリシーが適用されたかは不明との回答を得ております。

なお、有効期限が設定されている動画については、録画動画の投稿を確認すると、『このレコーディングの有効期限が切れます。ここで有効期限を表示または変更します。』というメッセージが付記されています。このメッセージが出ている動画については、レコーディング後から60日以内にレコーディングデータを別途保存するか、動画の所有者本人が有効期限を無期限に修正することで、データの喪失を防ぐことが可能です。

<参考>Teams で会議を記録する>会議の記録の有効期限を管理する

【Attention】Teams meeting recordings might be automatically deleted.

The other day, due to a policy change of Microsoft, Teams meeting recordings’ expiration date has been set for 60 days, and recording files which have passed 60 days will be automatically deleted.
It was an unintended policy change for our university, so we reverted the policy on April 27, 2022, and today (April 28, 2022,) the expiration date setting has been turned off.

Therefore, you don’t have to pay attention to the meeting recordings from today because as same as before, it never expires.

However, this policy modification doesn’t apply to the recording video from March to April 27, so the meeting recordings might be automatically deleted after 60 days.
According to Microsoft, the policy was changed sequentially from March to April, so it was unclear when this policy had applied to our university.

If the recording has an expiration date, you’ll see a message, “The recording is set to expire. View or change the expiration date here. Learn more” in the meeting Posts after the meeting ends. For the recordings with the message above, you can prevent from data loss by saving the recording data separately within 60 days or the owner of recordings modify the expiration date.

(Reference)Record a meeting in Teams > Manage the expiration of a meeting recording